Bevallen in bad

Geplaatst door Redactie op 2010-07-09 21:24:43 · 5 reacties

Er zijn verschillende manieren om te bevallen. Eén van de manieren is in bad. Het warme water werkt ontspannend. Je kunt dan beter je weeën opvangen, waardoor de ontsluiting sneller kan verlopen. In het water kun je jezelf goed bewegen. Je kunt er alle houdingen aannemen die je prettig vindt. Iedereen mag in bad bevallen, behalve als je een medische indicatie hebt. Dan moet je in het ziekenhuis bevallen.

In Nederland bevallen nog niet zo veel vrouwen in bad. Het bad wordt wel gebruikt om te ontspannen tijdens de bevalling tijdens de ontsluitingsperiode. In Engeland is het bevallen in bad zo gewoon, dat ziekenhuizen zelfs verplicht zijn deze faciliteit te bieden.

Het heeft veel voordelen om te kiezen voor een badbevalling. Het water heeft een gunstige invloed op de bevalling. In het water gaat de bevalling geleidelijker. Je perineum rekt geleidelijk op en het water houdt hem soepel. Het bad voor de bevalling heeft een grotere afmeting dan een gewoon ligbad, zodat je partner je kan vergezellen in het bad. De overgang van de baarmoeder via het water naar buiten is voor de baby minder heftig. Daarom zijn baby’s die op deze manier worden geboren vaak vrij rustig.

Vertel je verloskundige dat je wilt bevallen in het water. Niet alle verloskundigen hebben ervaring met een bevalling in bad. Het kan overigens ook voorkomen dat je uiteindelijk toch niet in bad bevalt. De verloskundige kan vragen of je om medische redenen uit het bad komt. Je moet er dus altijd voor zorgen dat je ook een bed op klossen beschikbaar hebt.

Het bad moet een doorsnede van minimaal 1,30 meter hebben en een hoogte van 65 centimeter. De kamer waar het bad wordt geplaatst, moet een aangename temperatuur hebben. Het effect van het warme water is het grootst bij 5 centimeter ontsluiting.

Er zijn ook nadelen waar je rekening mee moet houden als je kiest voor een bevalling in bad. De temperatuur van het water mag niet boven 38 graden zijn. Dat heeft gevolgen voor de baby. De baby kan koorts krijgen. De hartslag van de baby kan trager worden en de baby kan zuurstoftekort krijgen. De baby kan hierdoor overlijden. De baby moet met het gezichtje eerst boven water komen. Er is een verhoogde kans op het losscheuren van de navelstreng als de navelstreng te kort is om de baby boven water te tillen.Reageer nu

Reacties

Er werden nog geen reacties geplaatst.