De vermoedelijke bevallingsdatum

Geplaatst door Redactie op 2010-07-13 09:45:07 · 2 reacties

Als je zwanger bent, kun je zelf of door je verloskundige de datum (laten) uitrekenen wanneer je baby ongeveer geboren zal worden. Het komt niet veel voor dat de baby ook precies op de uitgerekende datum geboren wordt, maar het is wel een richtlijn om je er op in te stellen.

Je kunt zelf op drie manieren de bevallingsdatum uitrekenen:

• Neem de laatste dag van je menstruatie en trek hier drie maanden van af. Tel er vervolgens zeven dagen bij op.
• Neem de laatste dag van je menstruatie en tel er veertig weken bij op.
• Via diverse websites kun je ook gebruik maken van zogenaamde calculators om je bevallingsdatum uit te rekenen.

Als je niet precies weet wanneer je laatste menstruatie was en wanneer je zwanger bent geworden, kan er een echo worden gemaakt. De echo geeft een indicatie van de “leeftijd” van je kindje. Ook deze datum voorspelt niet 100% dat je baby op een bepaalde dag geboren wordt. De bevallingsdatum kan namelijk veel eerder of veel later zijn.

Door complicaties kan het voorkomen dat de zwangerschap korter wordt gehouden. Als er gevaar dreigt voor het kind, kan het zijn dat de arts de baby eerder geboren laat worden. Een tweeling wordt meestal al in week 37 van de zwangerschap geboren.

Stress is een belangrijke factor die de bevallingsdatum kan beïnvloeden. Als je in de stress schiet wanneer je eerste weeën beginnen, kan het zijn dat ze spontaan stoppen. Het kan zelfs een paar dagen duren voordat de weeën weer terug op gang komen. Bij een stressvolle zwangerschap laat de geboorte van je kind langer op zich wachten.

Ongeveer 4,5% van de vrouwen bevalt ook daadwerkelijk op de uitgerekende bevallingsdatum. Houd rekening met een marge van twee weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum tot twee weken erna.Reageer nu

Reacties

Er werden nog geen reacties geplaatst.